Koło zapasowe zimą

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mixD
    Classic
    • 2010
    • 38

Koło zapasowe zimą

Kamila, chcesz podjadę po Ciebie np. do Katowic, tylko słowo rzeknij
    0
    Zawsze oś napędzana musi mieć identyczne opny
    0%
    0
    Zawsze z przodu muszą być identyczne opony
    0%
    0
    Zawsze z tyłu muszą być identyczne opony
    0%
    0
    Wszystko jedno, oba rozwiązania są niebezpieczne - jechać odrazu do wulkanizacji
    0%
    0
  • Jac_ek
    RS
    • 2009
    • 1733

Koło zapasowe zimą

Witam,

Tak sobie ostatnio myślałem, co by było gdyby ;-) i przyszło mi do głowy pewne pytanie!
    Sytuacja jest następująca: mamy zimówki, koło zapasowe jest na ogół letnie i łapiemy "kapcia" z przodu (oś napędzana) no i co w takiej sytuacji??

(jest ankieta więc będzie odrazu widać jakie rozwiązanie przeważy, w miare możliwości niech każdy napisze ze dwa słowa komentarza)
    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• oculus
      Ambiente
      • 2008
      • 228

U mnie zimy przeważnie nie ma, ale pewnie założyłbym w miejsce kapcia, niezależnie od tego w którym kole bym go złapał i pojechałbym do wulkanizatora pomalutku.
      Raczej nie chciałoby mi się robić przekładanki kół na mrozie i śniegu.
      PS. Już nie pamiętam kiedy złapałem kapcia. Aha - już wiem. jakieś 10 lat temu wjechałem na kolczatkę, który jakiś baran w ramach zabezpieczenia położył na wjeździe do mojej byłej roboty, tuż za szlabanem. Podniósł szlaban i nie zabrał kolczatki. Dwa kapcie z przodu. A tak normalnie, to chyba jeszcze w maluchu na początku lat 90tych.
      Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14885
        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez oculus
        założyłbym w miejsce kapcia, niezależnie od tego w którym kole bym go złapał i pojechałbym do wulkanizatora pomalutku.
        Raczej nie chciałoby mi się robić przekładanki kół na mrozie i śniegu.
        Ja też. Bardzo pomalutku - prawie piechtą.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

praktycznie lepiej by było złapać kapcia na przodzie ze względu na napęd ale...w 100% zrobiłbym to samo co kolega oculus. tylko czasami ciężko jest złapać wulkanizatora w sobotę wieczorem a tym bardziej w niedzielę, ale wszystko jest do przeżycia :szeroki_usmiech

Komentarz

• Jac_ek
            RS
            • 2009
            • 1733

No właśnie - czasami trzeba porostu jechać dalej (bo jest się w trasie) i można sobie trochę poprawić warunki podróżowania - zamiana kol to nie jest jakiś tam wielki myk, tym bardziej ze jak już się zmienia jedno kolo i połowa bagażnika leży w rowie ;-) - to zmiana dwóch kół nie jest dużo bardziej pracochłonna

Raczej oczywiste zdaje się, że tak nie można jeździć - no ale co jest mniejszym złem ?

ps. Mi instruktor jazdy mówił tak: jak już złapiesz gumę to nigdy w piękną słoneczna pogodę, tylko na ogól jak jest deszcz, noc i/lub mróz :lol:
            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

A co ma zrobic człowiek ktory ma opony kierunkowe (asymetryczne) 205/15` a zapas w 195/15 niekierunkowy? :P
              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• rekin
                Rider
                • 2008
                • 398

Ja tam zawsze wożę piankę do opon... Nawet nie chciałoby mi się zmieniać koła w zimę na mrozie :P
                W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• ufo
                  L&K
                  • 2008
                  • 1475
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez rkb
                  A co ma zrobic człowiek ktory ma opony kierunkowe (asymetryczne) 205/15` a zapas w 195/15 niekierunkowy?
                  to samo, zmienić na zapas...a co będziesz siedział na krawężniku i płakał bo masz inną zapasówkę niż pozostały zestaw :wink:

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez ufo
                    Zamieszczone przez rkb
                    A co ma zrobic człowiek ktory ma opony kierunkowe (asymetryczne) 205/15` a zapas w 195/15 niekierunkowy?
                    to samo, zmienić na zapas...a co będziesz siedział na krawężniku i płakał bo masz inną zapasówkę niż pozostały zestaw :wink:
                    zadzwonil po assistance
                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

Pracuję...